Poort6 start onderzoek naar woonbehoefte 65 plussers
De komende anderhalf jaar gaan wij onderzoeken hoe we onze seniorenwoningen nog beter geschikt kunnen maken voor ouderen. Tegelijkertijd gaan we vanaf 15 september de minimale leeftijdsgrens voor seniorenwoningen verhogen van 55 naar 65 jaar. En bij een deel van de huidige seniorenwoningen verdwijnt de minimale leeftijdsgrens.
De afgelopen jaren zijn verzorgingshuizen verdwenen. En verpleeghuizen zijn er alleen nog voor mensen die een grote zorgvraag hebben. Dat betekent dat steeds meer oudere huurders met een beperkte zorgvraag in onze woningen blijven wonen. Terwijl deze daar nog niet altijd op zijn ingericht. Daarom gaan we heel gericht kijken wat we kunnen doen om de toekomstige 65+ woningen, gebouwen en voorzieningen nog beter aan te laten sluiten op de behoeften van onze oudere bewoners.
Een brede kijk
We hebben het dan niet alleen over praktische aanpassingen in huis. We kijken verder dan dat. Wat kunnen wij in onze dienstverlening nog meer betekenen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om zorg dichtbij te brengen? Zijn er slimme apparaten of technische oplossingen waarmee mensen comfortabeler kunnen blijven wonen? We doen dit om ervoor te zorgen dat er sterke, veilige en fijne woonbuurten en woongebouwen ontstaan. Waar ouderen zo lang mogelijk zelfstandig en met plezier kunnen blijven wonen.
Samen met partners
We gaan hier samen met bewoners over nadenken. En met andere partijen zoals zorginstanties en de gemeente. Waar lopen bewoners in de dagelijkse praktijk tegenaan? Waar lopen organisaties als thuiszorg tegenaan? Wat kunnen wij hierin betekenen? En wat kunnen we niet? Op al deze vragen gaan we antwoorden zoeken. Om daarna een realistisch plan te maken waar we de komende jaren mee aan de slag gaan.
Van 55+ naar 65+
Tegelijkertijd schuift de minimale leeftijdsgrens voor woningzoekenden voor een seniorenwoning vanaf 15 september op van 55 jaar naar 65 jaar. Mensen blijven langer fit en actief. Een 55 plusser voelt zich meestal geen senior. Wij denken dat een minimale leeftijd van 65 jaar voor een ouderenwoning meer past bij deze tijd. Ook is het logischer om rond de leeftijd van 65 jaar na te denken over de toekomst en het huis waar je in woont.
Gelijke kansen voor woningzoekenden
Bij een deel van onze huidige woningen voor ouderen halen we de minimale leeftijdsgrens juist weg. We zien namelijk dat vraag en aanbod al een aantal jaar niet goed op elkaar aansluiten. Het is voor iemand van 55 jaar veel makkelijker om een andere woning te vinden dan voor woningzoekenden jonger dan 55 jaar. Dat blijft ook zo als we er rekening mee houden dat het aantal ouderen in de toekomst verder toeneemt. Terwijl we de woningen die we hebben zo goed mogelijk willen verdelen onder alle woningzoekenden. De wijzigingen rondom de minimale leeftijdsgrens zorgen ervoor dat we alle woningzoekenden gelijke slaagkansen kunnen bieden. Waarbij we er natuurlijk wel voor zorgen dat er in elke wijk voldoende aanbod blijft voor 65 plussers. En we gaan juist kijken hoe we het toekomstige 65+ label meer betekenis kunnen geven.
In kleine stapjes
Huidige huurders van seniorenwoningen waar de minimale leeftijdsgrens vervalt, kunnen gewoon blijven wonen waar ze nu wonen. Pas als er een woning leegkomt, bieden wij deze op Woongaard aan zonder de voorwaarden van een minimale leeftijd zoals we dat tot nu toe deden. Dat betekent dat ook oudere woningzoekenden nog steeds op die woningen kunnen reageren. Wie de woning krijgt, hangt dan alleen af van de inschrijftijd en andere voorwaarden zoals gezinssituatie en inkomen.
Voldoende aanbod
Er blijft ook in elke wijk voldoende aanbod voor 65 plussers. Om te bepalen welke woningen voor ouderen bedoeld blijven en welke niet, keken we naar verschillende punten. Bijvoorbeeld:
- Is het een appartement of een huis met een slaapkamer en badkamer op de begane grond?
- Hoeveel slaapkamers zijn er?
- Is de woning met name heel geschikt voor ouderen? Of ook geschikt voor andere leeftijdsgroepen?
- Welke voorzieningen zijn er in het gebouw of dichtbij aanwezig?
- Hoe hoog is de huur?
- Ook keken we naar landelijke en lokale onderzoeken over de woonbehoefte van ouderen.
Hieronder zie je een overzicht van al onze huidige 55+ woningen. Je kunt hierop zien:
- Welke woningen bedoeld blijven voor 65 plussers
- Bij welke woningen het 55+ label vervalt en alle woningzoekenden vanaf 15 september kunnen reageren op een woningadvertentie. Ook 65 plussers.
- En bij welke gebouwen er een mix komt van woningen voor 65 plussers en woningen voor alle woningzoekenden.