De Woningwet: wat is het? En wat heeft de overheid op 1 januari veranderd?
De belangrijkste taak van woningcorporaties is zorgen dat mensen met een laag inkomen goed en betaalbaar kunnen wonen. In de Woningwet staat wat woningcorporaties wel en niet mogen doen. En wie dat in de gaten houdt. Op 1 januari 2022 heeft de overheid de Woningwet aangepast.
Er is nu bijvoorbeeld meer ruimte voor maatwerk. Dat is fijn. Want daardoor kunnen we beter kijken wat bij onze huurders en woningzoekenden past. De overheid maakte de regels ook simpeler. Zodat er meer ruimte is om ons werk goed te kunnen te doen. Ook is er voor woningzoekenden een belangrijke verandering. We leggen een aantal van deze veranderingen hieronder verder uit.
Voor gezinnen geldt een hogere grens voor het inkomen dan voor alleenstaanden
Om in een sociale huurwoning te kunnen wonen, mag je inkomen niet te hoog zijn. Vroeger was dit bedrag voor iedereen hetzelfde. Het maakte niet uit of je alleen was of een gezin had. Dat is nu anders. Het inkomen van gezinnen mag hoger zijn dan van alleenstaanden. Alleenstaanden kunnen reageren op een sociale huurwoning als het inkomen lager is dan € 40.765. Gezinnen die uit 2 of meer personen bestaan, kunnen reageren als hun inkomen lager is dan € 45.014. Op Woongaard zie je in een handig overzicht op welke woningen je kunt reageren met jouw inkomen.
Soms mogen we afwijken van de regel
Soms bieden we een alleenstaande of een gezin met een iets te hoog inkomen toch een sociale huurwoning aan. Dit doen we bijvoorbeeld bij huurders die door sloop naar een andere woning moeten verhuizen. Of we maken een uitzondering omdat we er ook willen zijn voor middeninkomens. In de Woningwet staat hoe vaak we van deze regel mogen afwijken. Wij doen dit bij maximaal 15% van de toewijzingen. Hierover maakten we ook afspraken met de gemeente en HP6.
Uitzonderingen voor ouderen met veel spaargeld
Andersom gelden er ook regels. Mensen met een laag inkomen moeten we passend toewijzen. We zorgen er zo voor dat mensen een woning huren die past bij hun inkomen. We mogen daarbij nu uitzonderingen maken voor ouderen met een laag inkomen maar veel spaargeld. Ouderen kunnen hierdoor een duurdere woning huren die beter past bij hun wensen. Dit is een nieuwe regel. We onderzoeken nu hoe we dit in de praktijk kunnen brengen.
Minder regels rondom de woonomgeving en duurzaamheid
We zorgen niet alleen voor goede woningen. Ook de omgeving is belangrijk. Daar geven we ook geld aan uit. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van een gezamenlijke tuin. Of het organiseren van activiteiten in een straat of buurt. Eerst moesten we heel precies uitleggen waar we dit geld aan uitgeven. Dat is nu wat makkelijker gemaakt. Ook mogen we hier meer geld aan uitgeven dan eerst. Een andere belangrijke veranderingen gaat over duurzaamheid. Dit is nu ook echt een taak van woningcorporaties geworden. Met de rechten die daarbij horen. Dit maakt het makkelijker voor woningcorporaties om bijvoorbeeld deel te nemen in een energiecoöperatie. Of om energie terug te leveren aan de huurders. Dat mocht eerst niet.
We maken met de gemeente en HP6 afspraken over wonen
In 2032 heeft Gorinchem 650 jaar stadsrechten. Wat voor stad wil Gorinchem dan zijn? Dat staat in de visie die de gemeente heeft gemaakt. De woonvisie is daar een onderdeel van. Hoe moet het wonen in Gorinchem er in 2032 uitzien? En wat betekent dat voor de eerste jaren? Ook daarover moet je met elkaar afspraken maken. Daarvoor zijn prestatieafspraken bedoeld. Ieder jaar nodigen wij de gemeente en HP6 uit voor overleg om deze prestatieafspraken te maken. In de Woningwet staan regels voor dit overleg. Eigenlijk deden wij dit al. Dus in de praktijk verandert er voor ons niet zoveel. Want een goede samenwerking met de gemeente, HP6 en andere organisaties vinden we heel belangrijk. Of dit nu wel of niet in de Woningwet staat. #WIJ, de wil om te verbinden
Wil je nog meer weten over de nieuwe Woningwet? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.