#WIJ werken samen met Syndion
Syndion is een organisatie in Gorinchem die mensen met een beperking helpt. Bijvoorbeeld mensen met een lichamelijke beperking. Die in een rolstoel zitten of die heel slecht zien. Maar Syndion helpt ook mensen met een verstandelijke beperking. Die zich minder snel ontwikkelen dan leeftijdsgenoten. Of mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Die een ernstig ongeluk hebben gehad met hun hoofd. Deze mensen kunnen vaak niet makkelijk werken of niet helemaal alleen wonen. Syndion heeft voor hen werkplekken en woningen. Hier kunnen zij onder begeleiding een zo normaal mogelijk leven leiden.
Samenwerken is meer dan alleen een gebouw huren
In de eerste plaats huurt de organisatie gebouwen van ons. Maar we werken ook samen bij contact met huurders of omwonenden. Bijvoorbeeld bij veranderingen of overlast. Zo wilde Syndion enkele jaren geleden woonplekken maken in de Lindenborg. Daar woonden altijd allemaal mensen op leeftijd. Syndion ging toen in gesprek met onze wijkconsulent Toon Mik en huismeester Bert van de Kuil. Zij hebben samen gekeken hoe ze dit het beste aan konden pakken. Dit heeft uiteindelijk voor veel begrip gezorgd.
Henk Jan Hofsteenge van Syndion vertelt
Syndion is ruim 50 jaar geleden ontstaan. Ouders startten toen een woonplek in Dordrecht en een kinderdagverblijf in Gorinchem. Henk Jan Hofsteenge, clustermanager bij Syndion: “Wij zijn klein begonnen. En dat vinden we nog steeds belangrijk. Kleine woon- en werkplekken ín de wijk. Waarbij de cliënt centraal staat. Het doel is echt om de cliënten een zo normaal en prettig mogelijk leven te geven. Prettig is niet dat we alles voor ze wegnemen. Juist niet. We proberen ze zoveel mogelijk eigenwaarde mee te geven. Dat betekent wel dat we veel van ze vragen. We laten ze zoveel mogelijk zelf doen. Daarbij spreken we ze aan op wat ze wel kunnen. En wat is dan mooier dan mensen met een beperking toch in een gewone wijk te laten wonen? Dat ze in de supermarkt boodschappen kunnen doen. Net als andere mensen in de wijk. Hiervoor is het wel belangrijk dat andere huurders een open blik hebben voor onze cliënten. Die vaak op een andere manier in het leven staan dan zijzelf”.
Wij verbouwden in 2021 de woningen aan de Nicolaas Beetshof
Hier lag al één woonplek waar 7 cliënten wonen. Maar wij hebben nu ook de woningen die ernaast liggen verbouwd. Zo wonen hier straks 24 cliënten. We hebben de kosten voor de verbouwing betaald. Syndion mag zelf bepalen hoe de woningen eruit komen te zien. Zodat zij hier op een goede en passende manier cliënten een thuis kunnen geven. Over dit project zijn buurtbewoners op tijd geïnformeerd. Het scheelt dat er al één woonplek was. Dat gaat eigenlijk heel goed. Er is niet veel contact met de buurt. Maar de cliënten worden geaccepteerd.
Cliënten van Syndion worden niet altijd geaccepteerd door onze huurders
Die acceptatie is in de binnenstad wel eens anders. De organisatie heeft onder andere woonplekken in de Nieuwstad. Daar wonen 13 cliënten. Ze hebben er allemaal een eigen huisje met een eigen voordeur. Alle cliënten die hier wonen krijgen hulp die bij hen past. Deze cliënten zouden graag helemaal alleen willen wonen. Maar ze kunnen echt niet zonder begeleiding. Ze komen wel eens in de problemen. Henk Jan Hofsteenge:
Het zijn ook mensen als jij en ik die recht hebben op een waardevol leven
Gelukkig komen we door onze samenwerking een heel eind. Doordat we de lijntjes kort houden kunnen we snel handelen als het uit de hand dreigt te lopen.