Let op: dinsdag 28 januari kun je tussen 8.30 en 13.00 uur ons alleen bellen voor reparaties. Je wordt dan doorgeschakeld naar onze aannemer. Voor alle andere vragen kun je vanaf 13.00 uur weer bij ons terecht.
Tips & Informatie

Uitleg over het huurcontract

Uitleg over het huurcontract

De ‘kleine lettertjes’ bij het huurcontract. Je leest er gauw overheen, maar ze zijn wel belangrijk. Want wat gebeurt er met het huurcontract als je wilt gaan samenwonen? Of je partner medehuurder wilt laten worden? Of je partner komt te overlijden? Op deze en nog meer vragen geven wij je hieronder antwoord.

Huurder en medehuurder
Als je een woning gaat huren, teken je een huurcontract. Voordat je het huurcontract ondertekent, doen wij een inkomenstoets. Bij deze toets kijken we of je verzamelinkomen voldoet aan de eisen van de overheid voor die woning. Hiervoor hebben wij een IBRI-formulier nodig. Alleen een jaaropgave is dus niet voldoende. Een IB-60 formulier kun je opvragen bij de Belastingdienst (0800-0543). Zorg er daarbij voor dat je je BSN-nummer bij de hand hebt. Is je inkomen daarna gewijzigd? Dan hebben we nog een actueel loonstrookje of arbeidscontract nodig.

Degene die het huurcontract heeft ondertekend, is formeel huurder.

Als je partner ook het huurcontract ondertekent, dan is je partner formeel medehuurder. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan is je partner automatisch medehuurder. Woon je samen? Maar heeft je partner niet meegetekend? Dan is je partner geen medehuurder. De partner met wie je samenwoont heeft dan niet dezelfde rechten en plichten als een medehuurder.

Welke rechten hebben huurder en medehuurder?
Als huurder en medehuurder heb je dezelfde rechten en plichten. Als de huurder de huur opzegt, heeft de medehuurder het recht om in de woning te blijven wonen. De medehuurder wordt dan automatisch huurder. Ook bij het overlijden van de huurder wordt de medehuurder automatisch huurder. Als huurder en medehuurder ben je allebei hoofdelijk aansprakelijk voor de verplichtingen uit het huurcontract. Dit betekent bijvoorbeeld het op tijd betalen van de huur.

Inwoning en medehuurderschap
Als je gaat samenwonen, je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, dan is de partner niet automatisch medehuurder. Wij spreken dan van inwoning. De inwonende partner heeft geen rechten op de woning. Wil je iemand bij je laten inwonen? Dan moet je dit aan Poort6 doorgeven. Kinderen kunnen volgens de wet geen duurzaam gemeenschappelijk huishouden hebben met hun ouders. Inwonende kinderen komen daarom alleen in uitzonderlijke situaties in aanmerking voor medehuurderschap. Op deze pagina lees je hier meer over.

Overlijden
Bij het overlijden van de huurder wordt de medehuurder automatisch huurder. We vragen je het overlijden wel aan ons te melden, zodat we het huurcontract kunnen wijzigen. Als je samenwoont maar formeel geen medehuurder bent en de huurder overlijdt, dan beslist Poort6 of de persoon die achterblijft, in de woning mag blijven wonen. Zo nodig zoeken we samen naar een oplossing.

De huur opzeggen
Gaat een van de huurders (huurder of medehuurder) weg? Geef dit dan aan ons door. Gebruik hiervoor het eenzijdige opzeggingsformulier. Doe je dit niet? Dan blijft de persoon die weg is gegaan mogelijk (mede)aansprakelijk. De huurder en medehuurder hebben namelijk gelijke rechten en plichten voor de woning. Na eenzijdige opzegging van één van de partners komt het huurcontract automatisch op naam te staan van de ander.

Formulier eenzijdige huuropzegging


Huurtoeslag
Als je gaat samenwonen of trouwen, kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van de eventuele huurtoeslag die je krijgt. Ook bij echtscheiding of het overlijden van één van de bewoners kan de huurtoeslag veranderen. Het aanvragen van huurtoeslag of het doorgeven van wijzigingen doe je bij de Belastingdienst. Als je dit wilt, kunnen wij je hierbij helpen.

Heb je nog vragen of wil je hier meer over weten? Bel ons dan vooral op 0183 66 99 00. Wij helpen je graag verder.

Ook interessant voor jou?