Lees voor
Tips & Informatie

17 vragen en antwoorden over zonnepanelen

Wij hebben zonnepanelen

Vraag 1. Waarom hebben mijn buren meer of minder zonnepanelen dan op mijn huis?
Greenchoice beoordeelde met veel aandacht hoeveel zonnepanelen er op het dak van je woning passen. Daarbij keken ze:

  • Naar schaduwvlakken door bijvoorbeeld hindernissen, gevels naast het dak van je woning of bomen zijn. Liggen 1 of meer zonnepanelen voor het grootste deel in de schaduw? Dan brengen de andere zonnepanelen ook minder op.
  • Of het dak ligt op het noorden, oosten, zuiden of westen. En wat de hellingshoek is van het dak. Dat bepaalt namelijk hoeveel de zonnepanelen opbrengen.
  • Of ze op je woning rekening moeten houden met delen voor de flora en fauna.
  • Of er dakramen, dakkapellen en doorvoeren op het dak zijn. Hier kan Greenchoice namelijk geen zonnepanelen overheen plaatsen.
  • Of Greenchoice de zonnepanelen veilig kan plaatsen. En we de zonnepanelen en het dak ook goed kunnen blijven bereiken.

Vraag 2. Hoe kan ik zien wat mijn zonnepanelen doen en opbrengen?
Dit kan op de monitoringssite Sundata. Je kreeg van Greenchoice hiervan de gegevens en inlogcode. Lukt het niet om in te loggen? Neem dan contact op met Greenchoice. Zij helpen je graag verder. Greenchoice heeft een speciale zon-opwekmeter geïnstalleerd in de meterkast of op zolder. Hierdoor kun je zien wat je zonnepanelen opbrengen. Deze meter leest de gegevens uit via een zogenaamde GPRS-verbinding. Dat betekent dat er geen internet hiervoor nodig is. En je als bewoner hiervoor ook niets betaalt.

Vraag 3. Waarom leveren mijn panelen meer kWh op in de zomer en het middaguur?
De zoninstraling zorgt dat je energie/Kwh opwekt. Een heldere dag in de zomer waarbij de zon het hoogst staat, levert de meeste energie op. Daarnaast staat rond het middaguur de zon ook altijd het hoogst.

Vraag 4. Verbruiken zonnepanelen stroom?
Nee, zonnepanelen leveren stroom op. De omvormer zet opgewekte zonnestroom om in wisselstroom die je in huis kunt gebruiken.

Vraag 5. Wat gebeurt er met de opgewekte stroom die ik op dat moment niet gebruik?
Die stroom gaat terug het net op. Dit heet terugleveren. Zonder zonnepanelen gebruiken je apparaten in huis elektriciteit en daar betaal je voor. Met zonnepanelen wek je energie op die je op dat moment gelijk zelf kunt gebruiken. Bijvoorbeeld door de wasmachine aan te zetten als de zon schijnt. Wek je meer op dan dat je gebruikt? Dan lever je die stroom terug aan het net. Het slimst is dus om zoveel mogelijk op momenten dat de zon schijnt apparaten te gebruiken. Zoals een oven, wasmachine en vaatwasser.

Vraag 6. En dan? Ben ik die opgewekte stroom dan kwijt?
Nee, jouw slimme meter houdt in de gaten wat je opwekt en gebruikt. Alles wat je niet gebruikt, wordt weggestreept tegen de momenten waarop je energie nodig hebt. Dit heet salderen.
Een voorbeeld: lever je in de zomer 1.500 kWh stroom terug aan het net? Dan mag je in de winter 1.500 kWh stroom gebruiken zonder dat je hiervoor betaalt.

Vraag 7. Blijft de salderingsregeling bestaan?
Het kabinet wil de salderingsregeling van 2025 tot 2031 stap voor stap afbouwen naar 0%. De eerste kamer heeft tegen gestemd. Daardoor blijft de salderingsregeling nog bestaan. Of de regeling later toch nog verdwijnt, weten we niet.

Vraag 8. Klopt het dat ik van mijn energieleverancier een boete krijg op het moment dat ik mijn opgewekte energie niet gebruik? En het daardoor het net op gaat?
De spelregels verschillen per energieleverancier. Sommige energieleveranciers vragen inderdaad extra geld aan mensen met zonnepanelen. Door middel van een hoger vastrecht, terugleverkosten per kWh of het onthouden van bonussen. Ook als je terugleverkosten moet betalen, zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering. Alle stroom die je in de wintermaanden van het net afneemt, wordt automatisch weggestreept tegen de stroom die je in de zomermaanden opwekt en teruglevert. Dat heet salderen. Deze stroom hoef je dus niet meer voor zo’n 30 cent per kWh in te kopen. Daarnaast gelden de terugleverkosten alleen als je stroom teruglevert aan het net. Dus extra belangrijk om apparaten overdag aan te zetten als de zon schijnt. Dit kan bijvoorbeeld door deze overdag zelf aan te zetten. Of van tevoren in te stellen wanneer het programma start.

Vraag 9. Ik heb dynamisch contract bij mijn energieleverancier. Geldt het salderen dan ook voor mij?
Nee. Bij een dynamisch contract werkt dit anders. Vraag hiervoor meer informatie op bij jouw energieleverancier.

Vraag 10. Ik wil meer zonnepanelen, kan dat?
Nee, dat kan niet. Samen met Greenchoice keken we hoeveel zonnepanelen op het dak van jouw woning passen. En keken we naar je verbruik. Op basis daarvan deden we een aanbod tussen de 4 en 10 zonnepanelen. Dat hing o.a. af van de mogelijkheden op het dak. De ligging van het dak. Of Greenhoice de zonnepanelen veilig kan plaatsen. En het straatbeeld. Zo konden we het maximaal aantal zonnepanelen op jouw woning plaatsen.

Vraag 11. Wie is mijn eerste aanspreekpunt voor zonnepanelen?
Dat is Greenchoice. Je kunt hen bellen op 085 782 5003 of mailen naar advies@samenduurzaam.nu.

Vraag 12. Waar kan ik mijn zonnepanelen monitoren?
Dat kan op Sundata, via app.sundata.nl. Je logt in met je eigen mailadres en het wachtwoord dat je van Greenchoice kreeg. Let op: dit portal zegt alleen iets over de opgewekte Kwh van de zonnepanelen. Dus niet hoeveel energie u verbruikt in de woningen. Om de zonnepanelen te monitoren heeft Greenchoice een speciale zon-opwekmeter geplaatst in de meterkast of op zolder. Deze werkt via een zogenaamde GPRS-verbinding. Dat betekent dat deze meter geen internet nodig heeft.  Je betaalt hier dus niets voor.

Vraag 13. Waar kan ik zien wat mijn verbruik in energie is? En wat mijn zonnepanelen opwekken en terugleveren?
Jouw energieleverancier heeft vaak een website en app waarin je kunt inloggen. En waarin je deze gegevens kunt zien. Je bent natuurlijk vrij om te kiezen bij welke energieleverancier je een contract afneemt. En ook welk contract dit is

Wij hebben (nog) geen zonnepanelen

Vraag 14. Waarom hebben mijn buren wel zonnepanelen en ik niet?
Greenchoice bepaalde met veel aandacht welke huurwoningen geschikt zijn. En welke woningen niet. Het kan zijn dat het dak van uw woning voor een groot deel in de schaduw ligt. Dat er naast het dak een muur, boom of hindernis staat. Of dat Greenchoice niet voldoende zonnepanelen kan plaatsen die voldoende energie voor jou opwekken.

Vraag 15. Ik ben een nieuwe bewoner en er liggen geen zonnepanelen op het dak
Is jouw woning geschikt voor zonnepanelen? Dan krijg je een voorstel van Greenchoice. Eind augustus heb je hierover een brief van ons ontvangen. Greenchoice doet je dan een aanbod. Een paar jaar terug begonnen we met ons zonnepanelenproject. De huurders die wonen in een geschikte eengezinswoning kregen toen een aanbod van ons om zonnepanelen af te nemen. Niet iedereen deed daaraan mee. Daarom benaderen we de komende tijd 550 huurders die wonen in een eengezinswoning. En waarvan het dak geschikt is voor zonnepanelen. Met de vraag of ze (alsnog) zonnepanelen willen. Krijg je een brief en heb je interesse? Dan neemt de zon-adviseur van Greenchoice contact met je op. Om het persoonlijke aanbod door te nemen. Waarbij ze kijken naar de punten bij vraag 1. En jouw jaarlijkse energieverbruik. Ga je akkoord? Dan legt Greenchoice de komende maanden zonnepanelen op het dak van jouw woning. Op samenduurzaam.nu/poort6 lees je hier meer over.

Samenduurzaam


Vraag 16. Ik heb te horen gekregen dat ik een broedseizoenwoning heb. En dat ik daarom nog geen zonnepanelen heb. Wat betekent dat?

Volgens de omgevingswet mogen we beschermde planten of dieren niet in gevaar brengen. In het broedseizoen mogen we in sommige gebieden of woningen daarom niet werken. En dus ook geen zonnepanelen plaatsen. Dat komt omdat daar gemiddeld tussen maart en september vogels broeden. Greenchoice plant samen met jou en onze ecoloog een datum in buiten deze periode om op jouw woning zonnepanelen te plaatsen.

Vraag 17. Ik woon in de binnenstad, krijg ik dan geen zonnepanelen?
De binnenstad van Gorinchem is een beschermd stadgebied en heeft veel monumenten. De gemeente Gorinchem heeft strenge eisen rond het plaatsen van zonnepanelen. Poort6 en Greenchoice kijkt samen met de gemeente voor welke woningen we wel vergunningen kunnen krijgen. Wij komen hier binnenkort op terug.

Op donderdag 12 september staat de Greenchoice-Infobus tussen 15.00 en 18.30 uur op het Wiardi Beckmanplein! Heb je onlangs een brief van Poort6 gehad over het plaatsen van zonnepanelen op jouw woning? Loop dan gerust even langs bij de Infobus! Voor meer uitleg. Of voor het stellen van vragen!

Ook interessant voor jou?